top of page
Stâlpi de lemn

Sunt impregnați cu subtanțe care să le asigure durabilitatea în timp. Se utilizează lemn de esență tare salcâm, pin, castan. Substanțele cu care lemnul este tratat trebuie să pătrundă în toată masa acestuia.

Stâlpi de beton precomprimat

Tehnologia de obținere a stâlpilor de beton precomprimat, presupune turnarea betonului peste o rețea de sârme tensionate. Astfel după turnare stâlpul va avea o flexibilitate foarte mare.

Sârme de susținere

Se utilizează sârme de oțel galvanizat, sau sârme cu protecție ZnAl. 

Stâlpi metalici

Se utilizează stâlpi profilați, din oțel galvanizat. Galvanizarea la cald conferă stâlpilor o rezistență mai mare în timp.

Componente sisteme de susținere și protecție

 

În funcție de speciile pomicole, de tipul portaltoiului, de riscurile apariției unor fenomene meteorologice extreme, plantațiile pomicole pot fi dotate cu sisteme de susținere și protecție împotriva grindinei, a ploii, pentru speciile sensibile la ploaie, sau sisteme de protecție anti-îngheț. 

Ancore și funii 

Stâlpii de capăt ai fiecărui rând sunt legați cu funie metalică de o ancoră înfiletată în pământ. La sistemele antigrindină ancorajul este perimetral, iar la cele antiploaie, se face un ancoraj suplimentar și la anumiți stâlpi intermediari.

Tutori

Au rolul de a susține plantele atunci când acestea nu sunt suficient de viguroase. Se utilizează tutori de lemn, metalici sau de plastic. Multe plantații pomicole au tutori de bambus, care este ușor, subțire și foarte rezistent.

Capișoane

Se montează în capul fiecărui stâlp pentru a fixa de acesta sârmele transversale și longitudinale.

Plachete de prindere

Plachetele fixează laturile plasei antigrindină la îmbinarea acestora pe rândurile de pomi din plantație. Tot cu plachete se fixează plasa pe sârme.

Plasă antigrindină

Este o plasă de PE cu ochiuri foarte fine, care nu lasă să treacă grindina. Tesătura este întrepătrunsă astfel încât să nu poată fi deșirată. Zonele în care se fixează plachetele sunt întărite. Plasa este disponibilă în lățimi variate, în funcție de distanța între rânduri.

Folie anti-ploaie

Este o folie de plastic cu întărituri, care acoperă integral suprafața de deasupra pomilor, în plantațiile cu specii sensibile la apă, în perioada fructificării (ex. cireș). Deasupra mijlocului rândului de pomi se lasă un spațiu suficient pentru evacuarea apei de ploaie.

Sistem anti-îngheț cu aspersie

Sunt alcătuite dintr-o rețea de aspersoare care distribuie apa pe întreaga suprafață a plantelor. Prin înghețarea apei, aceasta eliberează căldură, care este transmisă la suprafața plantelor, temperatura acestora nescăzând sub zero grade.

Sistem anti-îngheț mobil cu gaz

Este un echipament dotat cu un arzător cu gaz și un ventilator de putere mare. Ventilatorul sufla cu putere aerul cald din zona arzătorului. Echipamentul este mobil și se deplasează pe întreaga suprafață a plantației pentru încălzirea aerului.

Sistem anti-îngheț cu ventilatoare verticale

Constă dintr-o rețea de ventilatoare montate pe stâlpi, care crează curenți de aer care împiedică stratificarea acestuiai. Astfel se va evita acumularea aerului rece la nivelul plantelor.

Sistem anti-îngheț cu ventilatoare orizontale

Constă dintr-o rețea de ventilatoare orizontale care preiau aerul rece de la nivelul solului și îl distribuie în sus. Se vor crea astfel curenți ascendenți de aer rece și curenți descendenți de aer cald, păstrându-se o temperatură mai mare la nivelul plantelor.

Ancora Susținere
Antigrindina
Antiinghet
Antiploaie

© 2015 by Lantec Industries

  • Wix Facebook page
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page